X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Inclusief werken in de Technische Installatiebranche

Hoe krijgen we het werk gedaan?
De Nederlandse economie draait weer op volle toeren. Veel bedrijven in de Technische Installatiebranche kunnen het werk niet meer aan met de huidige personeelsbezetting. Er is overal vraag naar vakmensen. Nieuwe gekwalificeerde medewerkers aantrekken is daardoor niet eenvoudig. Bovendien is het een uitdaging om de huidige medewerkers duurzame inzetbaar te houden. De toenemende werkdruk en de fysieke belasting zijn vooral voor oudere vakmensen een probleem aan het worden.
 

Meer handen maken lichter werk
Er zijn in Nederland nog veel werkzoekenden ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’, vooral mensen met weinig vooropleiding of een arbeidsbeperking. Zij beschikken niet over de juiste kwalificatie om als vakkracht inzetbaar te zijn, maar ze kunnen wél vakkrachten ondersteunen, als assistent. Dagelijks verrichten vakmensen werkzaamheden waarvoor hun kennis en vaardigheden niet per sé nodig zijn. Door de inzet van assistenten krijgen vakmensen de handen vrij voor hun eigenlijke werk. Dat helpt om hun effectiviteit te vergroten en hun werkdruk te verminderen.
 

Het werk anders organiseren?
Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn als ‘zij-instromers’ aangewezen op werk dat past bij hun mogelijkheden: geschikt werk. Dat is –zeker in het begin-meestal eenvoudig, routinematig werk met weinig eigen verantwoordelijkheid en een gering afbreukrisico. Dat werk is in vrijwel alle bedrijven te vinden, maar niet in de vorm van kant-en-klare functies. Dat werk is meestal onderdeel van het takenpakket van vakkrachten. Een inventarisatie van alle huidige werkzaamheden (en van werk dat nu nog noodgedwongen blijft liggen) geeft inzicht in de mogelijkheden om taken anders te verdelen. Wie voert waar en wanneer welke eenvoudige werkzaamheden uit, en hoeveel tijd is daarmee gemoeid? Eenvoudige werkzaamheden die daarmee aan het licht komen kunnen aan bestaande functies worden onttrokken om nieuwe assistent-functies te maken. Soms is dat niet mogelijk vanwege de verwevenheid van eenvoudige taken met andere, meer complexe taken in een werkproces. Soms is het niet zinvol omdat de taak te beperkt in omvang is of alleen incidenteel voorkomt. Soms is het ook niet wenselijk omdat de taak door de huidige medewerkers als welkome afwisseling wordt ervaren. 
 

Verkenning van mogelijkheden in de Technische Installatiebranche
Recent is er op verzoek van OTIB en Uneto/Vni een eerste verkenning uitgevoerd bij een aantal firma’s in de Technische Installatiebranche[1]. Daarbij zijn voldoende voorbeelden van geschikt werk aangetroffen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lees hier verder voor meer informatie.[1] Uitvoerenden: Marktmonitor, UWV en Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie van de Universiteit Maastricht

 

 

Heeft u nog geen account, neem dan contact op met de supportdesk: 0800 - 7554557 of support@skillskompas.nl 

Wanneer u graag met OTIB-skillsmanager aan de slag wil, maar het er op een of andere manier niet van komt om te starten, denk dan eens aan de workshops.

In 2019 worden er 2 workshops georganiseerd: 14 mei en 3 oktober. Voor aanmelden mail naar otibskillsmanager@otib.nl 

Meld u aan voor de nieuwsbrief van OTIB-skillsmanager. U wordt op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen, tips en trucks over het gebruik van het instrument. Bekijk hier de laatste nieuwsbrief van OTIB-skillsmanager of meld u aan!

Door aan te melden gaat u akkoord dat OTIB uw persoonsgegevens verwerkt voor het verzenden van de nieuwsbrieven en u heeft tevens het privacy statement gelezen.  

 

E-MAIL

Wilt u de eerste stappen zetten met OTIB-skillsmanager?
Maak dan gebruik van de verschillende handleidingen die online beschikbaar zijn! Zie hier het overzicht.

Wilt u overleggen wat OTIB-skillsmanager voor u kan betekenen?
Neem dan contact op met de OTIB-skillsmanageradviseur; Nathalie van der Spek

Voer in wat u zoekt en OTIB helpt u graag verder.