Otib-Skillsmanager > Nieuwsbrief > SIERS voert nog betere gesprekken door OTIB-skillsmanager Deel op Pinterest
P&O-adviseur Elsemiek Laarhuis
29-10-2019
SIERS voert nog betere gesprekken door OTIB-skillsmanager

Bij familiebedrijf SIERS in Oldenzaal hebben ze het motto ‘elke dag een beetje beter’. Dat geldt ook voor de gesprekscyclussen. De P&O afdeling van SIERS kreeg steeds vaker de vraag uit de organisatie om een handig middel te bieden ter ondersteuning van de gesprekken, in combinatie met duidelijke functieomschrijvingen. Een aangepaste versie van OTIB-skillsmanager biedt uitkomst. P&O-adviseur Elsemiek Laarhuis: “De gesprekken worden gemakkelijker én inhoudelijker.”

Mensen een kans geven

“Van oudsher zijn we een familiebedrijf met heel veel aandacht voor de individuele collega’s. Dat wordt met inmiddels ruim 600 medewerkers wel lastiger, maar daar hechten we nog steeds erg veel belang aan. Wij geven dan ook veel mensen een kans: bij ons kan bijna iedereen met een goede werkhouding en leergierigheid aan de slag. Wij leiden hen dan tijdens het werk op. Dat is ook wel logisch, want voor ons werk – alles in de ondergrondse infrastructuur – zijn nauwelijks kant-en-klare opleidingen.”

Op maat gemaakt systeem

“We hadden al eerder gekeken naar het werken met OTIB-skillsmanager, maar die was tot enkele jaren geleden nog erg gericht op de technische installatiebranche. Gelukkig was OTIB van plan skillsmanager uit te breiden en konden wij hen helpen met een versie die ook voor de ondergrondse infra geschikt is. Om te zorgen voor draagvlak hebben we een groep leidinggevenden vooraf betrokken bij de keuze van het systeem en zo groeide het enthousiasme voor skillsmanager.”

Combinatie met training

“Alleen een goed systeem is niet voldoende. Mensen moeten met dat systeem kunnen en willen werken. Maar belangrijker nog: ze moeten de vaardigheden hebben om een effectief en inhoudelijk gesprek te voeren. Daarom volgen onze leidinggevenden tijdens de implementatie van OTIB-skillsmanager een training op het gebied van effectief gesprekken voeren. De aangepaste versie van de OTIB-training Functioneren InstalLeren geeft erg goede handvatten om een goed gesprek te voeren.”

Drie-eenheid van inhoud, middelen en vaardigheden

“Terwijl wij de OTIB-skillsmanager uitrollen, formuleren we ook nieuwe en goed omschreven functieprofielen. Zodat alle informatie in de skillsmanager straks helemaal up-to-date is. Zo werkt alles straks samen: door training hebben de medewerkers de vaardigheden om goede gesprekken te kunnen voeren, het systeem ondersteunt hen daarin en in dat systeem staat de juiste inhoud zodat hun medewerkers ook echt weten wat van hen wordt verwacht in hun functie. En ze zien natuurlijk ook welke functies er eventueel nog meer in het verschiet liggen.”

Nadenken over loopbaan

“Het mooie van dit systeem is dat het mensen echt stimuleert om na te denken over hun eigen toekomst. Wat willen ze bereiken? Waar willen ze naartoe? En dan niet alleen voor jonge talenten, maar ook voor de meer ervaren collega’s die misschien nog maar 10 jaar hoeven tot hun pensioen. Ook voor hen wordt duidelijk hoe ze op een prettige en gezonde manier de laatste jaren van hun loopbaan kunnen invullen.”

Blij met feedback

“We laten met OTIB-skillsmanager en de bijbehorende gesprekken zien dat we serieus met de mensen omgaan. Het gaat ook niet alleen meer over de technische kant van het vak, maar er is ook echt aandacht voor hoe het met iemand gaat. Dat maakt de gesprekken waardevoller. Je merkt dat mensen erg blij zijn met feedback, ook de oudere generatie die dat nog niet zo gewend is. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat we iedereen meenemen in deze nieuwe manier van werken en dit per team uit te rollen. Het gaat daardoor meer leven ”

Ook kennismaken met de OTIB-skillsmanager? Of wil je meer informatie over de training Functioneren InstalLeren? Neem contact op de adviseur in jouw regio:

Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland
Karel Markx, k.markx@otib.nl

Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht
Jeanine de Vries, j.dvries@otib.nl

Gelderland, Overijssel, Brabant, Limburg
Ingrid Thoonen, i.thoonen@otib.nl